Vem?.


Vem? är små dramer om starka känslor! När illustratören och författaren Stina Wirsén skapade den första Vem-historien så var det i nära samarbete med hennes då ettårige son. På förläggarens initiativ skrev Stina Wirsén även text till den ursprungligen stumma bildberättelsen och redan den första boken, Vem är arg? (2005), blev en stor succé som också nominerades till Augustpriset.

Med tiden följde en hel serie Vem-titlar som på ett lekfullt och roligt sätt tar upp små barns många livsviktiga frågor: – Vem bestämmer? – Vem är ensam? – Vems kompis? – Vem sover inte? Det enkla och rättframma tilltalet, den trovärdiga vardagsdramatiken, det drastiska bildspråket och den suveränt uttrycksfulla mimiken hos de kramdjursliknande huvudfigurerna Nalle, Nallegrisen, Kanin, Katt och Fågel har gjort Vem-böckerna till storsäljande och älskade klassiker på barnboksmarknaden inte bara i Sverige.

Böckerna har även givits ut i Pixi-utgåvor, blivit prisbelönta tecknade kortfilmer (som också samlats som två biograf- och tv-filmer i längre format) och satts upp som barnteater. Från och med tioårsjubileet år 2015 får vi även möta helt nya Vem-figurer i titlar som Vem är stor?, Vems syskon? och Vem stör? där de ursprungliga Vem-vännerna vuxit upp och en ny generation tar vid.

Ärlighet, empati, humor och livsbejakande tolerans är nyckelord för Vem?